A Microsoft 26 hosszú év után búcsút vesz az Internet Explorertől.

Egy webböngésző számára ez egy korszak végének tűnhet, amely egykor piacvezető volt a Google Chrome és a Mozilla Firefox mellett. De tény, hogy az Internet Explorer felett lejárt az idő.

A Microsoft bejelentette, hogy 2022. június 15-én megszünteti az Internet Explorer 11 támogatását.

Az Internet Explorer útjának végét bejelentő blogbejegyzésében a Microsoft azt írta, hogy:

“az Internet Explorer kevésbé biztonságos, mint az elterjedtebb modern böngészők, és ami a legfontosabb, nem biztosít a modern elvárásoknak megfelelő felhasználói élményt.”

Ehelyett a vállalat azt szeretné, ha a felhasználók aGoogle Chrom és Edge böngészőt használnák, amelyek egyaránt jól működnek asztali számítógépen és mobilon egyaránt.

Az Internet Explorer jövője a Windows 10 rendszeren a Microsoft Edge -ben van” – mondta Sean Lyndersay, a Microsoft Edge program menedzsere. „A Microsoft Edge nemcsak gyorsabb, biztonságosabb és modernebb böngészési élmény nyújt, mint az Internet Explorer, de képes arra is, hogy megoldást nyújtson egy kulcsfontosságú problémára: a régebbi, régi webhelyek és alkalmazások kompatibilitására.”

Magyarázat: Az Internet Explorer térnyerése és bukása

A Microsoft alapítója, majd vezérigazgatója, Bill Gates ötlete volt, hogy a PC szegmens mellett uralja a böngésző piacot is. A kilencvenes években a világ egyre nagyobb érdeklődést mutatott az internet iránt, ami főképp a fiatalok és jómódúak körében volt jellemző, és a webböngésző a világháló kapuja volt.

Az Internet Explorer projekt fejlesztését egy évvel az előtt kezdték, hogy a Microsoft 1995 -ben bevezette a webböngészőt. Thomas Reardon, aki az Internet Explorer böngésző elindításáról ismert, a Spyglass Mosaic forráskódját használta, amely az NCSA Mosaic böngészőjének licencelt változata.

Az Internet Explorer (IE) 1995 -ben debütált a Windows 95 operációs rendszer részeként, és az idő előrehaladtával egyre növekedett a felhasználók száma. Ez azonban nem bizonyult azonnali telitalálatnak, tekintettel az akkor népszerű Netscape böngésző dominanciájára, ami 90 százalékos piaci részesedéssel volt jelen a piacon.

Az Internet Explorer első verziójából sok funkció hiányzott, és amikor a 3.0 -ás verzió 1996 -ban megjelent, a Microsoft zászlóshajójának népszerűsége az egekbe szökkent. Ekkor a Microsoft eltávolodott a Spyglass forráskódjától, ami később pert indított, amelyért a cégnek 8 millió dollárt kellett fizetnie.

Az IE 4.0 bevezetése után új fordulatot vett a Microsoft, arra törekedett, hogy uralja a webböngészők piacát. Az IE 4.0 ingyenes csomagban volt a Windows operációs rendszerrel, ez a lépés kulcsfontosságúnak bizonyult a technológiai óriás számára. Az ingyenesen használható IE 5.0 1999-es megjelenése a Windows 98 mellett tovább segítette a vállalatot a Netscape piaci részesedésének csökkentésében.

De az Internet Explorer ingyenes összekapcsolása a Windows operációs rendszerrel trösztellenes tárgyaláshoz vezetett, amely 1998. májusában kezdődött és 2001. júniusáig tartott. A Microsoftot azzal vádolták, hogy monopolisztikusan viselkedett a piacon. 2021 novemberében a Microsoft és a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium végül megállapodásra jutottak, miszerint a felhasználók szabadon választhatnak, hogy melyik webböngészőt használják. 2002-re az Internet Explorer 95 százalékos piaci részesedéssel szétzúzta a versenyt.

Bár sokan az Internet Explorert a web használatának egy módjaként azonosítják, bukása önmagában egy esettanulmány. Az Internet Explorer 6 tele volt hibákkal és biztonsági problémákkal, ami nagyban hozzájárult népszerűsége csökkenésében. Mire a Microsoft 2006-ban kiadta az Internet Explorer 7-et, a webböngészők piaca teljesen átalakult.

A Firefox 2004-es és a Google Chrome 2008-as debütálása, valamint a mobil operációs rendszerek, például az Android és az iOS térnyerése miatt az Internet Explorer egyre kevésbé számított relevánsnak az okostelefonok által uralta világban. A Microsoft képtelen volt olyan mobil operációs rendszert létrehozni, amivel uralhatta volna a piacot (bár egy időben kaphatóak voltak olyan mobiltelefonok melyeken a Windows mobil operációs rendszerel futott, igaz ezek nem örvendtek különösebb népszerűségnek), ellentétben a Google-lal és az Apple-el szemben, így az Internet Explorer nem tudott labdába rúgni versenytársaival szemben.

Az évek során az Internet Explorer számos átalakításon ment keresztül, de a Microsoft webböngészője iránti érdeklődés egyre csak csökkent, mivel egyre többen fordulnak a Google Chrome-hoz, amely mind az asztali, mind a mobil platformokon dominált. Az Internet Explorer még a mai napig sem támogatja a bővítményeket, és alapértelmezés szerint nincs mód szinkronizálni más eszközökkel – ez a hiányosság előnyt biztosít a Chrome és a Firefox böngészőnek.

Az Internet Explorer 1,7 százalékos piaci részesedése (2021. márciusában) azt mutatja, hogy a Microsoftnak igaza van abban a döntésében, hogy lehúzza a rolót az egykor népszerű webböngészőjével kapcsolatban. Az Internet Explorer 11 legújabb nagy frissítése 2013-ban jelent meg a Windows 8 mellett. A fejlesztés azonban 2016-ban leállt, amikor az összes erőforrást a Microsoft Edge-re, a Google Chrome előző évben megjelent riválisára helyezték át.

A Microsoft Edge böngésző a jövő

Bár az Internet Explorer megszűnésének híre sokakat megrázhat, a Microsoft lassan, de biztosan ellehetetleníti népszerű webböngészőjét. A Microsoft tavaly megszüntette a Microsoft Teams webalkalmazás Internet Explorer 11 támogatását, és 365 alkalmazások fognak futni az év végén az öregedő böngészőn.

Annak ellenére, hogy minden energiáját az Edge modern böngészővé alakítására fordította, a Microsoft továbbra is előtelepítette az egykor leggyakrabban használt webböngészőt a Windows rendszerrel. Valójában az Internet Explorer még ma is előre van telepítve a Windows számítógépekre az Edge böngésző mellett. A Microsoft még nem jelentette ki, hogy pontosan mikor szünteti meg az Internet Explorer és a Windows PC-k összekapcsolását.

Egyelőre azonban a Windows 10 szervíz csatornáján a Long-Term Servicing Channel (LTSC)  szolgáltatása továbbra is tartalmazza az Internet Explorert. Egyszerűen fogalmazva, az Internet Explorer elérhetetlen lesz a Windows 10 összes fogyasztói verziója számára. Ennek ellenére a Chromium-alapú Edge böngésző rendelkezik Internet Explorer (IE) móddal, amely a Microsoft szerint a korábbi IE-alapú webhelyek és alkalmazások kompatibilitását szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.