A weboldalak kellő körültekintés nélkül könnyen sebezhetőek, ezért a megfelelő védelem nélkül folyamatos veszélynek vannak kitéve. Érdemes megbizonyosodni arról, hogy weboldalunk vírusmentes, hiszen, ha a hibát nem javítjuk ki időben, a fertőzés súlyos károkhoz vezethet. 

A továbbiakban körbejárjuk a weboldalakon leggyakrabban előforduló vírusok fajtáit, azokat az eseményeket, melyekre fontos odafigyelni és azt is, hogy hogyan tudjuk leellenőrizni, hogy az oldalunk vírusos-e.

A vírusok fajtái

1. Félrevezető weboldalak (phishing – adathalászat)

Ennek a fertőzésnek az egyik formája, hogy egy rosszindulatú weboldal egy másik, jogszerű weboldalnak adja ki magát azzal a céllal, hogy érzékeny adatokat csaljon ki: jelszavunkat, fiókunk részleteit, vagy akár a bankkártyánk adatait is. Ezeket az adathalász próbálkozásokat legtöbbször egy tudtunk nélkül elhelyezett link okoz, melyek máshol nem érhetőek el, de ezeket küldik tovább. Még egy admin jogosultsággal bíró felhasználó sem veheti könnyen észre, hogy oldalán szerepel egy ilyen link, de ha ez spamként az oldal nevében ki van küldve, akkor máris a mi weblapunkon keresztül folyik az adathalászat. Rosszabb esetben pedig a mi adatainkat sem kímélik.

2. Támadó weboldalak (botnet)

Ezeknek a weboldalaknak veszélye abban rejlik, hogy gyakran még az oldal tulajdonosa sem tudja, hogy honlapját valaki támadó weboldallá változtatta át, sőt ez akár évekig is titokban tud lappangani alvó állapotban. Így több ezer, tízezer honlap lehet egyszerre botnet tagja anélkül, hogy ez feltűnne bárkinek is. Aztán egy megadott időpontban aktiválódnak, és elkezdenek spameket küldeni, a meglévő hirdetéseket a sajátjukra cserélni, vagy akár a fizetési adatokat is módosítják. Így, ha webshop is van az oldalunkon, akkor a pénz hozzájuk fog beérkezni. Ezeket a próbálkozásokat nagyon nehéz felderíteni, ritkán egyértelmű az, hogy melyik látszólag biztonságos oldal van megfertőződve.

3. Malware

A rosszindulatú szoftver, más néven malware (malicious software), egy olyan program, amit arra fejlesztettek ki, hogy a felhasználó tudta nélkül fertőzze meg a számítógépét. Az ilyen szoftvereket is általában a személyes adatok eltulajdonítására, spam levelek küldésére, illetve további hasonló szoftverek terjesztésére használják. Egyéb ismert malware programok: a trójai faló, különféle kémprogramok (spyware), zsaroló programok (ransomware), reklám programok (adware) és számítógépes férgek.

Hogyan tudja ellenőrizni, hogy weboldala megfertőződött-e egy rosszindulatú vírussal?

A WordPress és más CMS oldalak különböző biztonsági bővítményekkel próbálják megvédeni a honlapokat, ilyen például a Wordfence és az All In One WP Security, de ezek a kiegészítések kellő szaktudás és megfelelően konfigurált szerver nélkül sem biztosítanak maximális védelmet. Egyedi fejlesztésre egyedi megoldás kell, melyek mind sok tudást, időt, energiát igényelnek, ezért érdemes ezeket olyan szakemberekre bízni, akiket állandóan alkalmazunk, így elkerülhető a komoly baj. Továbbá érdemes rendszeresen felülvizsgálni a saját weboldalunkat, és bármi rendellenességet észlelünk, azonnal értesíteni a weboldal karbantartó csapatot.

Összegzés

Ha a weboldalunk vírusossá válik, de nincs egy megbízható csapatunk, aki már hónapok óta vizsgálja az oldalunkat és biztonsági mentéseket végez, akkor lehet, hogy egy komolyabb vírus támadás esetén végzetes károkat okoznak a weboldalunkon, webshopunkon. Sőt, még egy meglévő csapat sem nyújthat teljes garanciát a vírusok elkerülésére, hiszen a hackerek folyamatosan jönnek ki új támadásokkal, de legalább egy biztonsági mentést azonnal vissza lehet állítani, amivel időt tudnak nyerni a probléma felderítéséig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük