A helyzet a következő: Elkészült a weboldalam, webshopom, több tesztelést is végrehajtottunk rajta, úgy véltem rendben működik, eltelt egy-két hét és az oldalam mégsem működik megfelelően. Ilyenkor kihez fordulhatok?

Mindenki hallott már olyan rémtörténeteket, ahol először minden tökéletesen indult a fejlesztővel, de a végeredmény mégis egy hatalmas arcra esés lett a kivitelező miatt. Meddig terjed annak a fejlesztőnek a feladata, aki elvégezte a fejlesztést? Íme néhány hasznos tipp arra, hogy hogyan válaszd ki számodra a legmegfelelőbb weboldal fejlesztő csapatot.

Mi a fejlesztő kötelessége?

Sok ügyfél meg van arról győződve, hogy egy fejlesztőnek a feladata a weboldal elkészítése és annak hibátlan átadásán túl a garanciális időszak után is még tart. Tehát, ha bármilyen későbbi felmerülő probléma van az oldallal, azt köteles bérmentve megoldani. A valóság azonban az, hogy amint egy fejlesztő átadta a weboldalt és az ügyfél átvette azt, azzal teljesítette is a megbízási szerződését, tehát a felmerülő problémák esetén jogosan tűnhet el akár napokra, hetekre is. Általánosságban a fejlesztők javítani szokták az olyan hibákat, amelyek a saját mulasztásukból történtek, viszont erre sincs kötelezettségük.

Mi az ügyfél feladata?

Az átadással együtt az ügyfél feladata a teljesítés hiánytalan ellenőrzése. Amennyiben ez jóváhagyásra került, azzal azt tanúsítjuk, hogy további kötelezettsége nincs a fejlesztőnek, az átadás maradéktalan volt, így kizárólag a fejlesztő döntése az, hogy akar-e a továbbiakban segíteni. De, ha az alapszerződésben nincs kikötve például a reakcióidő sem, akkor még a szerződés teljesítése is nehézkes lehet egy fejlesztővel, hiszen ő priorizálni fog a többi futó projektje között, ahol köti őt egy másik határidő, így a mi projektünknél csúszhat az átadás is akár.

Mi a megoldás?

Pont az ilyen kellemetlen esetek elkerülése érdekében érdemes magával a fejlesztővel, vagy akár egy erre szakosodott másik fejlesztővel, fejlesztő csapattal előre megkötni a karbantartási, tartalomfeltöltési és rendelkezésre állási szerződést is, így teljesítés után is biztonságban tudhatjuk a weboldalunkat. A webfejlesztésre szakosodott cégek összetett szolgáltatásokat nyújtanak a specifikáció készítéstől a grafikai tervezésen és programozáson túl egészen az üzemeltetésig.

A fejlesztő feladata tehát addig tart, amíg át nem adta a weboldalt és teljesítette a szerződést, illetve, ha van egy nagyon komoly szakmai probléma, melyet ő idézett elő, akkor természetesen köteles azt kijavítani, de ezen kívül itt is él az a szabály, hogy a pénztártól történő távozás után reklamálást nem fogadnak el. Fontos utána járni egy weboldal vagy webshop elkészíttetésekor, hogy az adott cég, fejlesztő vállal e weboldal karbantartási, weboldal javítási munkákat is, vagy van e együttműködő partnere ezen jellegű munkák elvégzésére. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük