Életünket erőteljesen az Internet uralja. Ma már nincs olyan nap hogy ne a weben vásárolnánk, vagy fizetnénk valamit.

A legtöbb tranzakció ma már otthonunkban kényelmesen végezhető, kezdve az számlák befizetésével akár az élelmiszer megrendelésekig.

A weboldal és tranzakciókat biztosító siteoknak biztosítaniuk kell, hogy ügyfeleik információi biztonságban maradjanak. Az első lépés ezen szintű biztonság elérése érdekében a webhely frissítése HTTPS-re.

A weboldal biztonsága napról napra egyre fontosabbá válik. Fontos, hogy mindent megtegyünk a webhelyek és a felhasználóink biztonsága érdekében.

Mi a HTTPS?

A HTTPS vagy a „Hypertext Transfer Protocol Secure” a HTTP biztonságos verziója. Eredetileg a HTTP volt az elsődleges protokoll az adatok küldéséhez olyan böngészők között. Amikor az adatokat HTTP-n keresztül küldik, (vagyis olyan oldalt használsz, melyeknek nincs SSL tanúsítványa), az információkat olyan adatcsomagokra osztják szét, amelyek könnyen nyomon követhetők, különösen nem biztonságos csatornákon,  például a nyilvános WiFi hálózaton keresztül. Így személyes adataidat kiszolgáltatottá teszed harmadik felek vagy hackerek száméra. A webböngésző és a HTTP-t használó webhely között minden kommunikáció egyszerű szövegben történik. Ez azt jelenti, hogy az információ minden dekódolás nélkül nyíltan olvasható.Itt jelenik meg a HTTPS: a szerverekre telepített SSL tanúsítvánnyal rendelkező webhelyek biztonságban tartják a felhasználói adatokat, és megakadályozzák, hogy a támadók hozzáférjenek ehhez a privát információhoz. Ez publikus és privát kulcson keresztüli titkosítással történik.Az SSL titkosítás tartalmazza a webhely nyilvános kulcsát. Bármely eszköz, amely megpróbál kommunikálni a szerverrel, megkísérli megszerezni ezt a kulcsot a szerver identitásának ellenőrzéséhez. Az adatok továbbításakor az információkat a nyilvános kulccsal titkosítják, és csak a titkos kulccsal lehet visszafejteni.

Webhely integritása

A HTTPS védi a weboldal és a felhasználó közötti kommunikáció integritását. A HTTPS használatával a felhasználó tudja, hogy az adataikat semmilyen tranzakció során nem fenyegeti az a veszély hogy 3. fél száméra elérhetővé válnak azok. A Chrome például tájékoztatják a felhasználókat, ha egy webhely nem biztonságos – ez az oldal tulajdonosának rossz lehet, hiszen a felhasználók nem akarnak majd egy nem biztonságos platformmal kapcsolatba lépni, s így kilépnek az oldalról és a konkurenciához mennek.

A Google létrehozta az AMP-t (Accelerated Mobile Pages), amely különösen az okostelefonok számára optimalizálja a webhely domainjét. Az AMP-vel optimalizált webhelyek szintén magasabbak jelennek meg a keresési eredmények között. S ami a fontos, hogy az AMP csak a HTTPS-t használó webhelyeken működik.

Keresőoptimalizálás

A keresőmotorok most kezdték el használni a HTTPS-t rangsorolási stratégiájuk részeként. Azok a webhelyek, amelyek továbbra is HTTP-t használnak, alacsonyabb besorolásúak, mint azok, amelyek SSL-tanúsítványokkal rendelkeznek. A keresési találatokban lévő pozíciónk (SERP) növelésének módja a biztonságos HTTPS-re lépés.

Segítségre van szüksége a HTTP-ről a HTTPS-re való áttéréshez? Vegye fel a kapcsolatot webhelyfejlesztő csapatunkkal, hogy megoldja webhelye biztonsági kérdéseit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.