Gyakori tévhit, hogy a WordPress weboldalak esetében a weboldal készítés és a tartalomfeltöltés után már nem akad semmilyen tennivaló sem. Pedig mindenképp szükség van a WordPress weboldal folyamatos szakértői karbantartására, hiszen, ha egy adott frissítés például nem készül el, vagy rosszul sül el és hibát eredményez a weboldalon vagy webshopon, az nagy kiesést okozhat a vállalkozásnak.

A WordPress weboldalaknál és webshopoknál kiemelten fontos, hogy a legújabb verziójú alaprendszer használata mellett rendszeresen frissítve legyenek a bekapcsolt bővítményeket is, az oldalon használt sablonnal együtt. Mivel a WordPress és a WooCommerce rendszere egy úgynevezett nyílt, vagyis ismert forráskódú rendszer, bárki számára ingyenesen elérhető, a hackerek könnyen feltérképezik a különböző verziók sebezhetőségét, melyet később kihasználnak, és könnyedén hozzáférnek a weboldalunkhoz. Egy ilyen visszaélésről a WordPress weboldal és webáruház tulajdonosok gyakran már csak akkor szereznek tudomást, amikor a tárhelyszolgáltató letiltja az oldalt, vagy amikor vásárlói panasz érkezik. Ezért is kulcsfontosságú, hogy honlapunk karbantartását hozzáértőkre bízzuk.

WordPress frissítés. Miért? Hogyan?

Egy biztonságos WordPress oldalhoz elengedhetetlen, hogy rendszeresen frissítve legyen a motor, a téma és a bővítmények is, ezekhez körülbelül havonta jön ki biztonsági frissítés, amelyek a szövegszerkesztést, keresőoptimalizálást, képmegjelenítést támogatják. Ezeknek a frissítéseknek az elmulasztásával azonban a honlap sebezhetőségét vagy hibás működését kockáztatjuk.

A rendszeres frissítések mind megelőzik, hogy a weboldalunk sebezhetővé váljon, valamint fontos még egy olyan biztonsági rendszer kiépítése, mely rendszeresen felülvizsgálja honlapunkat, képes blokkolni például a nem kívánt felhasználókat, és ha kell azonnal jelzi a visszaéléseket a weboldal karbantartójának, vagy adminisztrátorának. Fontos tudni, hogy vannak olyan frissítések, melyek inkompatibilisek egymással, így gyakran képtelenség egyszerre lefrissíteni mindent, sőt a nagyobb frissítéseknél az is előfordul, hogy valami kritikus hiba történik és emiatt szétesik az oldal – ez lehet visszafordíthatatlan is, ha nem készítünk rendszeres biztonsági mentést.

Automata frissítés. Biztos?

A WordPress automatán frissíthet mindent, ha ezt beállítjuk, de ez annak ellenére, hogy kényelmes, veszélyes a fentebb említettek miatt. Érdemes egy olyan csapatot megbízni weboldalunk karbantartásával, aki egyrészt rendszeres biztonsági mentéseket is készít, másrészt tudja, hogy melyek azok a frissítések, melyek inkompatibilisek és melyek az átlag felhasználó számára észrevehetetlen hibák. Ha azonban egy vírus mégis megtalálna minket, plusz előny, hogy ez a csapat azonnal meg tudja tisztítani a weboldalt, vagy a webshopot.

Tartalmak frissítése

A rendszeres biztonsági mentések mellett érdemes az oldalra feltöltött tartalmat is átnézni időről időre, hiszen gyakran előfordul, hogy a honlap lelassul, illegális tartalmak jelennek meg, vagy akár bejelentett támadó webhellyé is válhat.
Ezek a problémák azonban maximálisan elkerülhetőek, ha a weboldal karbantartása rendszeres és naprakész.

(Kép forrása: Freepik.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.