Gyakran felmerülő probléma a honlapkészítés elvégeztével, hogy a tulajdonosa nem fordít elegendő figyelmet weboldala karbantartására. Sőt, gyakran keverik össze a weboldalak karbantartását a tartalomfeltöltéssel, pedig korántsem egy a kettő. A továbbiakban a weboldalak karbantartásának fontosságáról és annak előnyeiről esik szó.

Védelem a támadásoktól

Az IT szektor a világ legdinamikusabban fejlődő ágazata, így a technológiai eszközökkel kapcsolatos frissítések szinte mindennaposak. Azonban, ha nem szentelünk elég figyelmet a honlapunk frissítésére, akkor az egyedi weboldalunk sokkal könnyebben válhat támadások áldozatául. Az ilyen monitorozás nélkül hagyott weblapok gyakran válnak nem elérhetővé, spammessé, de akár az oldal által használt levélküldő rendszer is veszélyessé válhat. Azonban, ha ezeket a tartalomkezelő rendszereket (CMS) gyakran frissítjük és karbantartjuk, akkor sokkal kisebb eséllyel válnak könnyen támadható felületté. Fontos az is, hogy bármilyen észlelt rendellenesség esetén azonnal értesítést kapjunk a fennálló problémáról, hiszen így sokkal könnyedebben megelőzhető a weboldal esetleges feltörése.

Egyik ilyen megoldás lehet a weboldal célszoftverekkel történő monitorozása, hiszen ilyenkor bármilyen rendellenes működés esetén azonnal értesítést küld a rendszer a webmesternek, aki megakadályozhatja a támadást.

A keresőoptimalizálásra is előnyösen hat

A rendszeresen frissített és karbantartott oldalak sokkal jobb helyen szerepelnek a Google találati listájában, mint azok az egyedi weblapok, melyeken ritkábban végeznek el elengedhetetlen frissítéseket. A keresőoptimalizálás esetén fontos az egyedi weboldalakon rendszeresen közzétett új tartalom és szöveg, így ezek a honlap karbantartásához szervesen hozzájárulnak.

A technikai gondozás is kulcsfontosságú a keresőoptimalizáláshoz, hiszen a Google ellenőrzi az egyedi weboldal nem elérhető linkjeit és az adott oldal lassúságát is, így kijelenthető, hogy a rendszeres weboldal karbantartás sokkal előnyösebb helyezéseket érhet el számunkra, mely az ügyfelek szerzésében és megtartásában is nagy szerepet játszik.

Minőségi felhasználói élményt nyújt

Egy elavult és alul monitorozott weboldal sokkal silányabb felhasználói élményt nyújt az oldalra látogatóknak, mely az adott vállalkozás megítélésében is közrejátszik, és a potenciális ügyfelek becsábítását is megnehezíti. A 21. században már kritikus, hogy a weboldalunkat egy hozzáértő csapat rendszeresen figyelje, hiszen nekik olyan problémák is sokkal hamarabb feltűnhetnek, melyek a mi szemünk felett elsiklathatnak akárhányszor is járunk a weboldalunkon.

Összegzés

Kiemelten fontos tehát az egyedi weboldal megfelelő karbantartása, hiszen ezen a vállalkozás anyagi biztonsága és jóhíre is múlhat. A megelőzés kulcsfontosságú szerepet játszik a weboldalunk sikeres működésében és biztonságában: amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a preventív lépések elvégzésére, akkor, baj esetén látogatóktól és bevételtől fogunk elesni.

Fontos továbbá azt is észben tartani, hogy ha akkor keresünk fel egy karbantartó és/vagy hibajavító céget, amikor már beütött a baj, több nap is eltelhet a javításig, hiszen az egyedi rendszerünket ennek a csapatnak először fel kell térképeznie, meg kell ismernie. Csupán ez után történik az adott probléma gyökerének elhárítása. Ezt az akár 1-2 hét átfutási időt megspórolhatjuk, ha már korábban, preventív jelleggel szerződésben állunk egy olyan céggel, akik azonnal el tudják kezdeni a javítást, mert már ismerik a rendszerünket – de valószínűleg egy profi csapattal a hátunk mögött még csak a katasztrófa lehetősége sem merülhet fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.