A webes jelenlét ma már nélkülözhetetlen egy vállalkozás életében. Az egyik első lépés a domain név vásárlása. Egyedi elérhetőség nélkül ugyanis egyetlen weboldal sem működhet. Miközben igyekszel lecsapni egy, még rendelkezésre álló domainnévre, érdemes megfontolni néhány kérdést. Többek között azt, hogy pontosan mit akarsz, mi fog működni, és mi az, amit hosszú távon sem fogsz megbánni?

Amikor domain-regisztráció során még szabad domainnevet próbálunk találni weboldalunkhoz webshopunkhoz, vagy blogunkhoz, számtalan követelményt támaszunk a névvel kapcsolatban: legyen könnyen megjegyezhető, pontosan írja le a tevékenységünket, vagy segítsen jobb helyezéshez a Google találati listáján. Mégis sokan rosszul döntenek, amit aztán később megbánnak.

Egy jól megválasztott domain név hozzájárul weboldalunk sikeréhez, megjegyezhetővé, azonosíthatóvá és egyedivé teszi honlapunkat.

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem készülnek tudatosan a domain név vásárlásra, és csak afféle szükséges rosszként tekintenek rá, ami alapvető hiba.

A jól megválasztott domain név ugyanis több szempontból is egy weboldal sikerének alapkövét jelentheti.

A kiválasztása előtt tehát érdemes jól átgondolnunk, mit is szeretnénk pontosan.

Habár seo szempontból ma már nincs túl nagy jelentősége, hogy a domainnévben szerpelnek-e a kulcsszavak, azért a felhasználók számára némi segítséget jelenthet, ha már a domainnévben látják azt a kulcsszót, ami számukra fontos. Az ilyen, kulcsszavakat is tartalmazó domainnevekre kétszer olyan gyakran kattintanak az emberek, mint azokra, melyekben nem szerepelnek az általuk begépelt keresőkifejezések. Gondold végig, hogy milyen szavakat írnak be a keresőbe az emberek, amikor olyan cégekre keresnek rá, mint a tiéd! szedj össze 3-5 olyan kulcsszót, melyek jól leírják a tevékenységedet. ezeket kombináld többféle módon, és látni fogod, hogy melyik megoldás néz ki jól, melyiknek van értelme. ha találsz ilyet, azt használhatod is domainnévként.

Vedd figyelembe az emberi nézőpontot!

A domainnévnek könnyen olvashatónak, könnyen kimondhatónak, könnyen leírhatónak és könnyen megjegyezhetőnek kell lennie. az egyszerűség mindig kifizetődik, így jó, ha a domain név nem hosszabb két-három szónál, nem érthető félre, amikor kimondjuk, nem jelent túl nagy kihívást helyesírási szempontból. ha az url-edet nehéz leírni, akkor az emberek nem fogják azt leírni. A túl hosszú és bonyolult kifejezések idegesítik az embereket. az is fontos, hogy a szavakat egybeírva ne legyen zavarba ejtő, vagy más értelme a kifejezésnek. Írd le, mondd ki hangosan, de érdemes megkérdezni mások véleményét is, mert előfordulhatnak olyan meglepetések, melyek neked eszedbe sem jutnak!

Legyen eredeti!

A domainnév a márkád része. fontos, hogy különbözzön a versenytársakétól. az soha nem jó ötlet, ha olyan domainnevet választasz, amely más cégek domainneveihez hasonló, mert így könnyen összekeverhető. egy eredeti, kreatív név jobban megmarad az emberek fejében, könnyebben megtalálják újra és újra. vonj össze két szót és máris kapsz egy eredeti nevet, ahogy azt a facebook is tette!

Használhatsz ugyanakkor mozaikszavakat, mint például a bmw, de bármi mást is rövidítést benne, és máris van egy eredetibb domainneved. annyira azonban mégse törekedj az eredetiségre, hogy az emberek ne legyenek képesek megjegyezni a domainnevedet! ha direkt hibásan írsz szavakat a domainnevedben – az eredetiségre törekedve -, akkor azt kockáztatod, hogy rontod a forgalmad, mert az emberek a helyesen írt szót fogják beírni url-ként. így járt korábban a flickr.com is, melynek a forgalom megtartása érdekében meg kellett vennie azt a domainnevet, mely nevének a helyesen írt verzióját tartalmazta, majd átirányítani onnan a felhasználókat.

Legyen a lehető legrövidebb a domain neved!

Érdemes minél rövidebb és egyszerűbb nevet választani, mely ezzel együtt elegendő információt nyújt annak, aki először találkozik velünk. az url-nek nem muszáj a weboldal vagy épp a blog címét adni, főleg ha az hosszú. egy rövidebb url-t könnyebb leírni és megjegyezni, az url-edből több fog látszódni a találati oldalon, ráadásul offline is jobban néz ki.

Legyen könnyen megjegyezhető! a legjobb hirdetés mindig az ha szájról-szájra terjed a hírünk! ha azt szeretnéd, hogy a márkád hírneve gyorsan terjedjen, akkor válassz egy könnyen megjegyezhető domainnevet! mert hiába készíttetsz remek weboldalt, ha senki nem fog emlékezni a domainnevedre.

Feleljen meg a várakozásoknak! mire számítanak az emberek, amikor először meghallják a domainnevedet? ha ez alapján teljesen tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy vajon mivel foglalkozol, ki vagy, akkor gondban leszel. Az olyan nevek és domainnevek, mint pl a google jól hangzik, viszont komoly marketing kellett ahhoz, hogy önmagukban mondjanak valamit az embereknek.

Tedd hozzá a helyet! nagyon sok cég van, amely kifejezetten egy szűkebb területen látja el az ügyfeleit. az ilyen cégeknek érdemes lehet a domannévbe belefoglalni ennek a területnek a nevét. ez helyi kereséseknél relevánsabbá teszi a weboldalt, webshopot.

Használd a márkaneved! ha az eddigiek alapján még mindig nem találtál ki egy jó domainnevet, akkor vesd be a márkanevet is a megkülönböztetésért. olyan domainnevet válassz, mely a cégnév mellett pontosan leírja miről szól az oldalad, mi a tevékenységed lényege. a kettőt össze lehet illeszteni a domainnévhez, így kapsz egy egyedi nevet. nyilván egy ilyen domainnév nem olyan egyszerű, rövid és könnyen megjegyezhető, mint ha egy jó szóból állna, azonban ha jól csinálod, akkor a márkaépítés miatt hosszú távon megéri.

Ne a seo legyen a legfontosabb a domain név választásánál!

Sokak számára a seo az egyik legfontosabb kérdés a domainnév-választásnál. ők azért választanak bizonyos domain nevet, hogy aztán az jól szerepeljen a kereséseknél. Az azonban nem jó, ha olyan nevet választasz, ami seo szempontból talán jó, de nem igazán passzol a tartalmadhoz. Egy ilyen domainnév az embereket zavarba fogja ejteni. ráadásul nem muszáj egy unalmas, de fontos kulcsszót vagy kulcskifejezést kiválasztani névnek, hiszen más szóra is lehet majd az oldalt optimalizálni.

Ne kövesd a trendeket!

Már ha nem rövid távon tervezed csak működtetni a domainneved. hiszen a trendek jönnek-mennek, és ami ma jól hangzik, nem biztos, hogy holnap is jól fog. Ha azt másolod, amit valaki más csinál, akkor rossz úton jársz. Maradj inkább az egyszerű, könnyen megjegyezhető változatnál! jogi kérdések miközben az nyilvánvaló, hogy olyan domain nevünk nem lehet, amit már más használ – ha csak meg nem vesszük -, azt is figyelembe kell venni a választásnál, hogy jogi problémákat is eredményezhet az, ha a választott nevünk összekeverhető vagy nagyon hasonló egy domainnévvel vagy egy másik, már működő cég nevével. ezért kell ellenőrizni más blogok, weboldalak, cégek neveit. annak ellenőrzése, hogy egy domain név szabad-e vagy sem, pl. a sybell hoszting oldalán is könnyen megtehető, de érdemes kereséseket is futtatni a google-ben, hogy mások használnak-e hasonló elnevezéseket. Ha pedig megvan a név, és biztos vagy benne, akkor azt gyorsan regisztrálhatod is, akár a mi szolgáltatásunk segítségéve.

Milyen kiterjesztést válasszak?

Manapság, ha szeretnénk, szinte bármilyen kiterjesztés közül választhatunk. Egyedi domainünk végződése a megszokott .hu mellett .com, .eu, .us, .ca, .info, vagy akár .org is lehet.

De honnan tudhatjuk, hogy melyikre is van pontosan szükségünk?

Nos, alapvetően elmondható az, hogy a magyar nyelven, kifejezetten hazai közönségnek készülő oldalak és hazai érdekeltséggel tevékenykedő vállalkozások esetében a .hu kiterjesztés tökéletesen elegendő, és keresőoptimalizálási szempontból is ez felel meg leginkább céljainknak.

Abban az esetben azonban, ha a külföldi piac felé szeretnénk nyitni, már érdemes egy adott országra vonatkozó, vagy épp nemzetközi kiterjesztésben gondolkodni.

Különösen akkor, ha honlapunk idegen nyelven üzemel, vagy több nyelven is elérhető.

Miért érdemes aldomaint is választani?

Az aldomain pl.: domainnév elején a “blog” szó (pl.: blog.webmedic.hu). ilyen aldomainek számtalan okból létrehozhatók, például azért, mert a weboldaladon belül egy teljesen különálló részt akarsz kialakítani, akár más vizuális designnal. ilyen lehet egy blog vagy egy webáruház.

Hogyan zajlik a domain név választása és vásárlása? Mire kell odafigyelnünk a domain vásárlás során?

Így zajlik az új domain név vásárlása

Nincs más dolgunk, mint kitalálni a számunkra legmegfelelőbb domaint, a megfelelő kiterjesztéssel.

Ellenőrizni, hogy már használatban van-e, amennyiben pedig nem, megkeresni a számunkra szimpatikus szolgáltatót és megrendelni a domain szolgáltatást.

Ilyen egyszerű az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.