2021. január 4-től az online számla adatszolgáltatási kötelezettség szinte minden belföldi vállalkozás által kiállított számlára kiterjed, a webshopok értékesítéseire is. A NAV friss döntése szerint azonban a külföldi webshopok mentesülnek az online számla adatszolgáltatás alól a magyarországi értékesítéseik esetén.

Az EU-n belül azon webshopos értékesítéseknél, ahol a magánszemély vevő magyar, a webáruház pedig egy másik EU országbeli érintett, a webáruház felmentést kap a NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól. Ennek feltétele, hogy az EU-ban regisztrált webáruház 2021. július 1-ig bejelentkezzen az uniós egyablakos rendszerbe (OSS).

Fellélegezhetnek a nemzetközi webshopok, mentesülnek az ideiglenes NAV online számla kötelezettség alól

Az e-kereskedelem uniós szintű reformjaként a webáruházak 2021. július 1-jétől az egyablakos rendszeren (OSS) keresztül teljesíthetik a külföldi vevők felé történő ún. távértékesítéseik kapcsán felmerülő áfakötelezettségeket. Ez a lehetőség jelentős könnyítést hoz. Egyrészt a webáruház mentesül a vevő országában történő adóregisztráció alól, másrészről nem kell online számla adatot szolgáltatnia értékesítéseiről a magyar adóhatóság felé.

Az érintett webáruházak eddig március 31-ig kaptak szankciómentességet online számla adatszolgáltatási kötelezettségükre. Ezt a szankciómentességet most 2021. június 30-ig hosszabbította meg a NAV bejelentése. A külföldi webáruházaknak a 2021. április és június közötti újabb három szankciómentes hónapért cserébe regisztrálniuk kell július 1-ig az OSS rendszerbe.

A NAV bejelentése nélkül a jogszabály szövegéből az következett volna, hogy a más tagállambeli magánszemélyek részére bonyolított távolsági termék-kereskedelemre vonatkozóan 2021. január 1-től beállna az online-számla adatszolgáltatási kötelezettség. Majd 2021. július 1-től a webáruházi értékesítések köre ki is kerülne az online-számla adatszolgáltatási rendszerből. A változásnak köszönhetően a távolsági értékesítőknek átmenetileg sem kell bejelentkezniük a NAV online-számla adatszolgáltatás rendszerébe.

A magyar webáruházi értékesítésekről kell-e online számla adatot szolgáltatni?

Ne felejtsük el, hogy a magyar magánszemélyek felé értékesítő magyar webshopokra nem vonatkoznak az egyablakos rendszer szabályai, ezeknek a cégeknek tehát ugyanúgy kell teljesíteniük az online számla adatszolgáltatási kötelezettséget, mint az offline – azaz webshop nélküli – értékesítések esetében!

A Cikk Folytatását az RSM HUngary Blog oldalán olvashatjátok: Webshopok és NAV online számla adatszolgáltatás 2021-ben – BLOG | RSM Hungary

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.